خواص خوراکی ها, مقاله های کندو عسل

شکرک زدن عسل

چرا عسل شکرک میزند ؟

فهرست مطالب

آیا شکرک زدن عسل نشانه تقلبی بودن آن است ؟

شکرک زدن عسل نه تنها دلیل بر تقلبی بودن نیست بلکه بر عکس معرف آن است که عسل کاملاً سالم بوده و توسط زنبورعسل تولید شده است و این بر خلاف تصور غلط در ایران است که عسل شکرک زده را  تقلبی می دانند. عسل فروش‌ها و کندوداران اعتقاد دارند که شکرک زدن عسل نشانه‌ی طبیعی بودن آن است در صورتی که خریداران نظری خلاف آن را دارند و اینگونه استدلال می‌کنند که اگر عسل، طبیعی باشد شکرک نمی‌زند.

چرا عسل شکرک میزند؟

آیا عسل شکرک زده خوب است ؟

آنچه که در اصطلاح (شکرک زدن) می گویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن تقلبی بودن عسل را تداعی می کند ، چیزی جز پدیده تبلور (بلور شدن، رُس کردن، کریستالیزاسیون) نیست. بهتر است از اصطلاح “رُس زدن” و یا “بلور شدن” به جای  “شکرک زدن” برای این فرآیند طبیعی عسل استفاده شود.

چرا عسل شکرک میزند ؟

زنبور عسل نوعی از آنزیم دیاستاز به نام انورتاز را نیز به شهد اضافه می کند که این آنزیم به همراه مواد قندی و نشاسته ای که چهار پنجم وزن شهد را تشکیل می دهند عامل اصلی متبلور شدن عسل به شمار می روند و سرعت این فرآیند مستقیماً به نسبت کربوهیدرات ها یعنی نسبت فروکتوز و گلوکوز وابسته می باشد و نسبت آن مستقیماً به نوع گل و پوشش گیاهی و فصل برداشت عسل در منطقه دارد یعنی متبلور شدن عسل بسته به نوع گل نیز متفاوت است. به طور مثال عسل پنبه، کلزا، عشقه و آفتاب گردان از جمله عسل هایی هستند که سریع رُس میزنند و طی یک بازه زمانی کمتر از یک ماه بلوری و جامد می شوند در حالی که عسل اقاقیا، قنقال و عسل کنار مدت زمان بیشتری طول می کشد تا این فرآیند بلوری شدن در آن ها آغاز شود.

آیا هر عسلی که شکرک می‌زند طبیعی و خالص است ؟

خیر، اگر چه عسل طبیعی شکرک می‌زند اما عکس آن صادق نیست و نمی‌توان گفت که هر عسلی که شکرک می‌زند قطعا طبیعی است. حتی اگر زنبور به صورت مصنوعی با شکر و یا گلوکز تغذیه شود، باز هم احتمال اینکه عسل شکرک بزند وجود دارد.

برای تشخیص عسل تقلبی از عسل طبیعی ، میتوانید به مقاله ” نحوه تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی ” مراجعه کنید .

چرا عسل شکرک میزند؟

شکرک عسل تقلبی چه شکلی است ؟

عسل شکرک زده باید آنقدر نرم باشد که وقتی آن را روی سطحی می‌ریزیم پس از مدتی پهن شود ولی آنقدر شل نباشد که حرکت کند. همچنین دانه‌های آن باید به قدری ریز باشد که در دهان احساس نشود.

علت شکرک زدن عسل چیست ؟

یکی دیگر از عوامل رُس زدن عسل وجود هسته مرکزی برای تشکیل بلور است، در واقع وجود بلور های ریز گلوکوز یا دانه گرده می تواند به عنوان کانونی برای شروع رُس زدن باشد.  دما نیز یکی دیگر از عوامل تبلور در عسل است به طوری که نگه داری در درجه حرارت ۱۰ درجه سانتیگراد عمل تبلور را تسریع می کند. دما های پایینتر و بالاتر از ۱۵ درجه تاثیر کمتری روی رُس بستن عسل دارند ، موثرترین دما برای آغاز این فرآیند ۵ تا ۷ درجه سانتیگراد  می باشد.

چگونه عسل شکرک زده را به حالت اول برگردانیم ؟

بهترین شیوه برای این‌کار قرار دادن ظرف عسل در یک ظرف آب گرم با دمای ۴۰ درجه سانتی‌گراد است. زمانی که بخش زیادی از عسل به حالت مایع در آمد عسل را خارج کنید تا بقیه آن با همان گرمای عسل داخل ذوب شود.

از گرما دادن بیشتر عسل پرهیز کنید چون تمامی خواص درمانی و دارویی عسل را از بین می‌برد.

جلوگیری از شکرک زدن عسل چگونه است ؟

چرا می خواهید از شکرک زدن عسل جلوگیری کنید؟ شما قصد دارید یک روند طبیعی در عسل طبیعی را مخدوش کنید. عسل طبیعی به صورت عادی رس می بندد یا دچار تبلور می شود. اما اگر بنا به هر دلیلی میخواهید این اتفاق بیافتد ، راه‌های زیر را پیشنهاد میدهیم .

یکی از عوامل موثر برای جلوگیری از شکرک زدن عسل افزایش رطوبت محیط است. اگر عسل طبیعی را در جایی نگه دارید که رطوبت زیادی داشته باشد، احتمال شکرک زدن آن به شدت کاهش پیدا می کند. به طور کلی هرچه رطوبت محیط بیشتر شود، عسل طبیعی دیرتر به سمت شکرک زدن پیش می رود.

توجه داشته باشید که گذاشتن عسل در درون فریزر یا دادن حرارت به عسل برای جلوگیری از شکرک زدن کار چندان صحیحی نیست و ممکن است باعث آسیب زدن به عسل طبیعی شود. همین که عسل را در دمایی دورتر از بازه ۱۰ تا ۲۰ درجه سانتی گراد نگه دارید، احتمال شکرک زدن عسل به شدت کاهش پیدا می کند.

کلام آخر در مورد عسل شکرک زده :

به هرحال در دنیا، عسلی نیست که دیر یا زود بر اثر ماندن رُس نزند و این تغییر حالت فیزیکی بدون اینکه تاثیری در کیفیت عسل داشته باشد پدید می آید و مصرف کننده بنا به سلیقه خود آنرا به صورت جامد و یا با حرارت غیر مستقیم آنرا به حالت مایع درآورده و مصرف می نماید. توضیح اینکه حرارت باعث کاهش آنزیمهای عسل شده و شکرک زدن آنرا به تعویق می اندازد، باید توجه داشت که حرارت زیاد ارزش غذایی عسل را کاهش و از بین می برد. در کشور های اروپایی عسل متبلور را بیشتر می پسندند و توصیه ما نیز این است در صورت رُس بستن، عسل آن را به همان صورت جامد مصرف کنید و حرارت ندهید .

میتوانید از وب سایت اکسیر حیات ، اقدام به خرید عسل طبیعی ، عسل هایی که گرما ندیده‌اند و به صورت کاملا سالم و طبیعی ارائه میگردند ، کنید . همچنین این عسل ها دارای تاییدیه آزمایشگاه میباشند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *