مقاله های کندو عسل

آیا عسل طبیعی شکرک می زند یا رس می‌بندد ؟

آیا عسل واقعی شکرک میزند ؟

جهت جلوگیری از انتشار مطالب نادرست و اغراق شده پیرامون عسل و خواص آن، بر آن شدیم تا این مقاله را از منابع معتبر علمی ترجمه و ویرایش کنیم و در اختیار علاقه مندان قرار دهیم. این مقاله کاملا اختصاصی است.

منابع در انتهای مقاله ذکر شده اند.

آیا عسل طبیعی شکرک می زند یا رس می‌بندد؟

اگر مرتب عسل می خرید و مصرف می کنید، حتما تاکون با پدیده شکرک زدن هم مواجه شده اید. عده ای از مردم عسل شکرک زده را دوست دارند و حتی برخی برندها عمدا عسلی با شکرک های بسیار ریز تولید می کنند.

ولی عده ای هم آن را دوست ندارند چون به دلیل سفت بودن بیش از حد و چسبندگی بسیار زیاد، استفاده از آن مشکل است.

اما دلیل این مساله چیست؟ آیا عسل تان خراب شده است؟ آیا عسل طبیعی هم شکرک می زند؟

اگر می خواهید پاسخ این سوال ها را بدانید با ما همراه شوید. همچنین خواهیم دید که چگونه می توان شکرک های عسل را از بین برد و چطور از شکرک زدن آن جلوگیری کنیم.

خرید عسل طبیعی

آیا عسل طبیعی شکرک می زند یا رس می‌بندد؟

۱.

بله، ممکن است این اتفاق رخ دهد. بیشتر عسل های خام اگر برای مدتی طولانی نگهداری شوند به طور طبیعی شکرک می زنند.

۲.

ابتدا متوجه می شوید عسل شفاف تان مات تر شده است، اگر بیشتر بماند شکرک خواهد زد، و اگر باز هم آن را مصرف نکنید و زمان خیلی زیادی بگذرد، ممکن است تقریبا به صورت کامل به حالت جامد درآید و دیگر تقریبا نتوانید قاشق را در آن فرو ببرید.

۳.

این فرایند کاملا طبیعی بوده و در واقع راهی برای پیشگیری از خراب شدن عسل است. هنگامی که فرایند شکرک زدن شروع شد، معمولا بلورها با سرعت زیادی افزایش می یابند.

اما در هر صورت شکرک نه نشانه فاسد شدن عسل است و نه علامت تقلبی بودن آن.

دلیل شکرک زدن عسل چیست؟

۱.

به زبان ساده می توان گفت که شکرک ها همان بلورهای قند طبیعی هستند که در عسل به حالت حل شده وجود داشته اند، ولی به مرور زمان به شکل نامحلول درمی آیند.

عسل جزء ترکیباتی است که شیمیدان ها آن را محلول قندی فوق اشباع می نامند، یعنی مقدار بسیار زیادی قند که در آب حل شده است و آب کافی در آن وجود ندارد تا تمام قندها را برای همیشه به صورت حل شده نگه دارد.

۲.

دو نوع قند طبیعی در عسل به مقدار زیاد وجود دارد: فروکتوز و گلوکز. فروکتوز تمایل بیشتری به حل شدن دارد، اما گلوکز حلالیت بسیار کمتری دارد و بنابر این می تواند خیلی راحت تر متبلور شود.

هنگامی که گلوکز از بین مولکول های آب خارج می شود، بلورهای ریزی در عسل ایجاد می کند.

تبلور و شکرک زدن به مقدار آب و گلوکز موجود در عسل بستگی دارد، یعنی هر چه گلوکز بیشتر (یا فروکتوز کمتر) و آب کمتر باشد شکرک زدن سریع تر اتفاق می افتد.

۳.

یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده درصد گلوکز و فروکتوز، نوع شهدی است که عسل از آن ساخته شده. مثلا عسل اقاقیا نسبتا دیر شکرک می زند و عسل شاه بلوط شاید بیش از یک سال بدون شکرک باقی بماند.

یا عسل درخت تیوپلو به خاطر داشتن فروکتوز بسیار زیاد ممکن است سال ها شکرک نزند در حالی که عسل کانولا شاید درون کندو شروع به شکرک زدن کند!

در برخی از عسل ها بلورهای بسیار کوچکی تشکیل می شوند که به شکل یکنواخت در تمام قسمت ها پراکنده شده اند، و در برخی دیگر کریستال های بزرگ تری به وجود می آید.

ویژگی های عسل های طبیعی

عسل خام حرارت ندیده عسل حرارت ندیده ضمانت بازگشت وجه ضمانت بازگشت وجه طبیعی و خالص طبیعی و خالص نتیجه آزمایشات عسل های زنبورداران دارای آزمایشگاه
عسل خام حرارت ندیده عسل حرارت ندیده ضمانت بازگشت وجه ضمانت بازگشت وجه طبیعی و خالص طبیعی و خالص نتیجه آزمایشات عسل های زنبورداران دارای آزمایشگاه

چرا احتمال شکرک زدن عسل خام بیشتر از عسل فرآوری شده است؟

عسل خام حاوی دانه های گرده، ذرات موم و مواد دیگر است که می توانند فوایدی هم برای ما داشته باشند، اما در عین حال به عنوان نقطه شروع بسیار مناسبی برای تشکیل بلورهای قند هم عمل می کنند.

چطور از شکرک زدن عسل جلوگیری کنیم؟

محل نگهداری از عسل تاثیر زیادی بر سرعت شکرک زدن آن دارد. دمای پایین تبلور را تسریع می کند. پس بهتر است عسل را در یخچال قرار ندهید.

واقعا هیچ نیازی هم به نگهداری عسل در یخچال نیست، چون اگر آن را به درستی و در ظرف دربسته نگهداری کنیم اصلا خراب نخواهد شد.

البته دمای بالا هم می تواند باعث تجزیه برخی از مواد موجود در عسل شود. بنابر این بهترین راه برای جلوگیری از شکرک زدن یا کاهش سرعت آن، نگهداری عسل در دمای اتاق و دور از نور مستقیم خورشید است.

ضمنا برخی فروشندگان تکه های موم را در ظرف عسل قرار می دهند که این کار هم سرعت شکرک زدن را بالاتر می برد و در صورت تمایل می توانید آنها را از ظرف خارج کنید.

چطور شکرک ها را دوباره به حالت محلول درآوریم؟

همانطور که گفتیم عسل شکرک زده هیچ ایرادی ندارد و در حالت متبلور هم طعم و کیفیت خود را به صورت کامل حفظ می کند.

ولی اگر بخواهید می توانید آن را به شکل اولیه اش برگردانید.

ممکن است پیشنهاداتی مانند قرار دادن ظرف عسل در مایکروفر، آب جوش و حتی ماشین ظرفشویی به گوش تان خورده باشد، اما چنین روش هایی می توانند عسل را در معرض دماهای بسیار بالا قرار دهند و شاید از کیفیت و حتی عطر و طعم آن بکاهند.

روشی که ما برای این کار توصیه می کنیم، روش حمام گرم است. تنها چیزی که لازم دارید مقداری آب گرم از شیر آشپزخانه و یک کاسه کوچک است.

شیشه عسل را در کاسه قرار دهید و بعد آن قدر آب گرم در کاسه بریزید که تا حدود سه چهارم ارتفاع شیشه برسد. حالا با استفاده از یک قاشق چایخوری عسل را به آرامی و به طور مداوم هم بزنید. ضمنا مراقب باشید که آب به داخل شیشه عسل پاشیده نشود.

از آب خیلی داغ هم استفاده نکنید چون حرارت زیاد عسل را کاراملی می کند و رنگ و طعمش را تغییر می دهد.

چیزی نمی گذرد که می بینید شکرک ها در حال محو شدن هستند.

اگر دستتان خسته شد می توانید هم زدن را متوقف کنید ولی بگذارید شیشه در آب گرم باقی بماند؛ و اگر آب سرد شد، ممکن است نیاز به تعویض آن و ریختن دوباره آب گرم در کاسه داشته باشید.

بسته به اینکه فرایند تشکیل بلورها تا چه حدی پیش رفته باشد، حل شدن کامل تمام آنها ممکن است تا 30 دقیقه طول بکشد. اما عسل تان حتی پس از سرد شدن هم به حالت مایع و بدون شکرک باقی خواهد ماند.

روش حمام گرم شاید سریع ترین راه برای برگرداندن عسل شکرک زده به حالت اولیه اش نباشد، ولی ایمن ترین و مطمئن ترین راه است، هم برای ویتامین ها و مواد مغذی موجود در عسل و هم برای خودتان. حتی شاید بتوانید از بچه ها برای این کار کمک بگیرید!

https://justbeehoney.co.uk/blogs/just-bee-honey-blog/why-does-honey-crystallize

https://www.formaggiokitchen.com/buyers-guides/honey

https://beekeepclub.com/how-to-store-honey-best-practices/

https://www.honeytraveler.com/types-of-honey

منابع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *