آیا زنان می توانند در دوران بارداری عسل مصرف کنند ؟
این مقاله از وب سایت verywellfamily.com توسط تیم ترجمه “ارگانیک شو” به رشته تحریر در آمده است و کاملا اختصاصی میباشد .
محصولات ویژه
شامپو گیاهی سبغ برای موی معمولی
عصاره مالت جو عسلی به مالت
بسیاری از والدین می دانند که نوزادان کوچک تر از یک ساله نباید عسل خام بخورند چون احتمال مسمومیت با باکتری عامل بوتولیسم در آنها وجود دارد. عسل حاوی نوع خاصی از باکتری هاست که می تواند منجر به مسمومیت شدید و خطرناکی در نوزادان شود.
دستگاه گوارش نوزادان زیر یک سال به اندازه کافی رشد نکرده است تا بتواند با باکتری های موجود در عسل خام مقابله کند، بنابراین مصرف عسل خام برای آنها قطعا ممنوع است.
اما ممکن است برخی والدین بپرسند که آیا قانون فوق در مورد نوزادانی که هنوز به دنیا نیامده اند هم مصداق دارد؟ یعنی آیا زنان می توانند در دوران بارداری عسل مصرف کنند، یا خوردن عسل ممکن است به جنین آنها آسیب برساند؟
چرا عسل برای نوزادان خطرناک است؟
آنطور که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا (CDC) می گوید، خطر اصلی عسل خام در این است که می تواند حاوی اسپورهای نوعی باکتری به نام کلوستریدیوم (Clostridium botulinum) باشد. این باکتری سمی تولید می کند که بر سیستم عصبی تاثیر گذاشته و باعث فلج عضلات بدن و حتی مرگ می شود. این حالت را بوتولیسم می نامند.
اما این باکتری در خاک زندگی می کند و با ذرات گرد و غبار در همه جا پراکنده می شود، و بنابراین تقریبا همیشه در محیط اطراف ما وجود دارد. در واقع باکتری مذکور تقریبا در هر خانه ای و روی هر سطحی، از فرش گرفته تا روی کابینت ها، و حتی روی سطوحی که به گمان خود آنها را تمیز کرده ایم، وجود دارد.
نکته جالب این است که بلعیدن باکتری مذکور برای کودکان و بزرگسالان سالم معمولا هیچ ضرری ندارد و منجر به ایجاد علایم بوتولیسم نمی شود. ولی برخی از نوزادان در صورت بلعیدن اسپورهای باکتری مستعد ابتلا به بوتولیسم هستند.
عسل هم ممکن است اسپورهای این باکتری را در خود داشته باشد، و با خوردن آن اسپورها مستقیما به دستگاه گوارش نوزاد وارد می شوند. هنوز کاملا مشخص نشده است که دقیقا چرا بعضی از نوزادان دچار بوتولیسم می شوند و برخی دیگر چنین مشکلی ندارند، اما CDC توصیه می کند که برای احتیاط، به هیچ نوزاد زیر یک ساله ای عسل ندهیم.
روده نوزادان به اندازه بزرگسالان رشد نکرده است و به اندازه کافی باکتری های “مفید” در آن وجود ندارد که بتواند با باکتری های مضر مقابله کند. از طرف دیگر سیستم ایمنی نوزادان هم هنوز به اندازه کافی قوی نشده است.
هنگامی که اسپورهای باکتری عامل بوتولیسم وارد دستگاه گوارش نوزاد می شوند، می توانند راحت تر رشد کنند و جمعیت آنها افزایش یافته و مقدار زیادی سم بوتولیسم را تولید نمایند.
با این توضیحات، آیا زنان می توانند در دوران بارداری عسل مصرف کنند؟
اگر باردار هستید یا قصد دارید در آینده نزدیک باردار شوید، احتمالا در مورد بایدها و نبایدها و محدودیت های غذایی زنان در دوران بارداری مطالب زیادی شنیده اید.
پزشکان توصیه هایی درباره این که کدام غذاها برای مادر و کودک بیشترین فایده را دارند و هشدارهایی در مورد غذاهایی که می توانند به جنین آسیب برسانند ارائه می دهند؛ و حتما خانواده، دوستان و حتی افراد غریبه ای که متوجه بارداری تان می شوند هم پیشنهاداتی برای شما دارند.
این همه توصیه ها و اطلاعات درباره این که چه خوراکی هایی خوب و چه چیزهایی بد است می تواند گیج کننده باشد، مخصوصا برای افرادی که اولین فرزند خود را در راه دارند. حتی مادرانی که قبلا دوران بارداری را پشت سر گذاشته اند نیز ممکن است متوجه شوند که این “قوانین” مربوط به تغذیه مرتبا تغییر می کند و هر روز مطالب تازه ای را می شنوند.
اما خبر خوب این است که پرسش مورد نظر ما تنها یک پاسخ ساده دارد: بله، زنان می توانند در دوران بارداری عسل مصرف کنند.
کالج متخصصان بیماری های زنان و زایمان آمریکا عسل را در فهرست خوراکی هایی که زنان باردار باید از آنها پرهیز کنند قرار نداده است.
بی خطر بودن مصرف عسل در دوران بارداری دو دلیل عمده دارد:
پیشنهاد میشود جهت مشاهده و مقایسه بیش از ۱۵ نوع عسل کاملا ارگانیک و همچنین ۲۰ نوع از بهترین عسل های خام و حرارت ندیده به لینک ” خرید عسل ارگانیک ” مراجعه کنید.
دستگاه گوارش مادر می تواند باکتری عامل بوتولیسم را کنترل کند
دستگاه گوارش افراد بزرگسال معمولا قادر است از رشد جمعیت باکتری های کلوستریدیوم جلوگیری نماید چون جمعیت باکتری های مفید موجود در آن موسوم به فلور طبیعی روده به اندازه کافی متراکم و قدرتمند است. در واقع باکتری عامل بوتولیسم اغلب اوقات اصلا نمی تواند در دستگاه گوارش افراد سالم رشد کند.
سیستم ایمنی بدن زنان در دوران بارداری قدری ضعیف می شود، اما در بارداری های طبیعی و سالم تغییر خاصی در فلور روده به وجود نمی آید که منجر به افزایش ریسک بوتولیسم شود.
انتقال سم بوتولیسم به جنین هم بسیار بعید است
در یک مقاله پژوهشی که در سال 2010 در نشریه کانادایی پزشک خانواده منتشر شده آمده است که به دلیل وزن مولکولی بالای سم بوتولیسم، بعید است این سم بتواند از جفت عبور کرده و به جنین برسد.
بنابراین حتی اگر زنی عسل بخورد و مقداری اسپور کلوستریدیوم هم در بدنش رشد کرده و باکتری ها موفق به تولید سم شوند، این سم به جنین نخواهد رسید.
البته بوتولیسم در دوران بارداری خیلی به ندرت اتفاق می افتد و به همین خاطر بررسی دقیق اثرات این باکتری بر روی زنان باردار و جنین آنها برای پزشکان بسیار مشکل بوده چون نمونه های واقعی زیادی از این حالت وجود نداشته است.
ولی در موارد نادر گزارش شده از ابتلای زنان باردار به بوتولیسم هم هیچ شواهدی از نقایص مادرزادی یا بوتولیسم جنین یا نوزاد مشاهده نشده است.
یک نکته ایمنی
اگرچه مصرف عسل در دوران بارداری بطور کلی بی ضرر تلقی می شود، ولی زنان بارداری که مشکلات گوارشی مانند بیماری التهابی روده (IBD) دارند باید در مورد خوردن عسل احتیاط بیشتری به خرج دهند.
بهترین کار این است که از پزشک خود درباره مصرف عسل در دوران بارداری سوال کنید.
هر نوع بیماری که مانع کارکرد عادی دستگاه گوارش یا فلور آن شود، چه ناشی از یک اختلال ایمنی باشد یا یک اختلال ساختاری یا هر مشکل دیگری، ممکن است بر ریسک ابتلا به بوتولیسم در زنان باردار تاثیر بگذارد.
همچنین اگر همیشه مقدار زیادی عسل را به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود مصرف می کنید و اخیرا تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار گرفته اید یا در آینده نزدیک به درمان با آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت، باید با پزشک تان مشورت کنید. آنتی بیوتیک ها می توانند بر روی فلور طبیعی روده اثر بگذارند و در نتیجه احتمال ابتلای ما به انواع مختلف عفونت های میکروبی را افزایش دهند.
همانطور که دیدیم زنان می توانند در دوران بارداری عسل مصرف کنند و خوردن عسل خام نیز خطری ندارد؛ ولی برای این که خیال تان کاملا راحت باشد، می توانید عسل پاستوریزه ای را انتخاب کنید که بازرسان سازمان بهداشت هم آن را تایید کرده باشند.
در ضمن یادتان نرود که عسل هم عمدتا از قند تشکیل شده است. در نتیجه اگر می خواهید در دوران بارداری وزن خود را کنترل کنید یا پزشک به شما توصیه کرده است که از مصرف قند اضافی خودداری کنید و یا به بیماری هایی مانند دیابت معمولی یا دیابت بارداری مبتلا شده اید، در مصرف عسل زیاده روی نکنید.
آیا خوردن عسل فایده ای هم برای سلامتی ما دارد؟
با تمام این تفاصیل در مورد عسل و بوتولیسم، ممکن است با خود بگویید که آیا اصلا خوردن عسل آنقدر ارزش دارد که ریسک مسمومیت را بپذیریم؟ بهتر نیست کلا از مصرف آن خودداری کنیم؟
بله، واقعیت این است که مصرف این خوراکی شیرین می تواند فواید زیادی داشته باشد. اگرچه کارشناسان تغذیه بطور کلی عسل را به عنوان یک منبع غذایی غنی از ویتامین یا مواد معدنی در نظر نمی گیرند، اما برخی مزایای تغذیه ای جالب توجه دارد.
مطالعات محدودی در این زمینه انجام شده و نشان داده اند که خوردن عسل می تواند به معالجه یا کاهش شدت بیماری هایی مثل آسم کمک کند و در بهبود زخم ها و درمان سرفه و تسکین گلودرد موثر باشد.
جهت مطالعه نسخه انگلیسی این مقاله میتوانید به آدرس وب سایت verywellfamily.com مراجعه کنید.